Trinitatis

Publicēts: jūlijs 6, 2023

Liepājas ērģeļmūzikas vasara – 2023

MŪZIKA DIEVNAMAM

Liepājai 2027. gadā uzticēts liels gods un iespējas – prezentēt skaisto jūras pilsētu kā visas Eiropas kultūras galvaspilsētu. Bet šovasar nemainīgi, ienākot pilsētas centrā, ikvienu pilsētas viesi sveicina Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāle – cēlā vecpilsētas dominante. Aiz smagajām baznīcas durvīm skatam paveras skaistās ērģeļu zelta stabules. Instruments, kas ir viena no Liepājas pazīstamākajām vērtībām. Ērģeles ar astoņtūkstoš stabuļu jaudu spēj radīt brīnišķīgu un neatkārtojamu skaņas baudījumu. Topošā Eiropas kultūras galvaspilsēta iecerētajās muzikālajās programmās iepazīstinās viesus arī ar šo kultūrvēsturisko bagātību. Bet jau šajā vasarā turpināsies mūslaiku tradicionālās vērtības – Liepājas ērģeļmūzikas vasara “Mūzika dievnamam”, kas pirmo reizi sevi pieteica 2012. gadā.

Koncerti no 9. jūlija līdz 20. augustam norisināsies ierastajā laikā – svētdienu pēcpusdienās plkst.17.00. Šogad koncertu afišās lasāmi arī vairāki ārzemju mākslinieku vārdi, kas Liepājā uzstāsies pirmo reizi. Interese par katedrāles ērģelēm joprojām ir liela.16.jūlijā – Ludgers Lomans (Vācija), 23. jūlijā Kolins Endrjus (ASV),  30. jūlijā – Ilona Birģele (ērģeles) un Armands Alksnis (elektroģitāra), 6. augustā – Stefans Donners (Austrija),13.augustā – Edīte Alpe (ērģeles), Ilona Bagele (soprāns) un Annija Rozentāle (soprāns),20.augustā – Pjērs Zevorts (Francija).

Liepājas ērģeļmūzikas vasaras atklāšanas koncerts – 9. jūlijā plkst.17.00 ar Timotiju Džastinu  Beeku  no Nīderlandes. Ērģelnieks savu koncerta programmu iecerējis, paužot emocijas un pārdomas par pēdējo gadu smagāko aktualitāti – Covid pandēmiju.  Koncertam arī dots nosaukums “Atceroties  covid pandēmijas upurus visā pasaulē…”

Bet būs arī priecīgi brīži, ko vērts svinēt. Nozīmīgu jubileju šogad svin izcilās mākslinieces Ilona Bagele un Edīte Alpe, šim notikumam veltot īpašu koncertprogrammu “Viļņu dziesmas Latvijai”, kuras pirmatskaņojums notiks Liepājā 13. augustā. Vēlāk arī Rīgā un citviet Latvijā.

Koncertcikla sarīkošanu atbalsta VKKF, Kurzemes plānošanas reģions un Latviešu vēsturiskās zemes un Liepājas Valstspilsēta. Informatīvais atbalsts: Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio Klasika, irLiepaja.lv, Kurzemes vārds un liepājniekiem.lv.

 

 

 

Gundars Venens,

koncertcikla producents

Atpakaļ