Trinitatis

Publicēts: augusts 3, 2022

Liepājas ērģeļmūzikas vasara – 2022

MŪZIKA DIEVNAMAM – 6. koncerts

Vasaras pilnziedā augusta svētdienu pēcpusdienas turpina klausītāju iecienītos Liepājas ērģeļmūzikas koncertus. Sv. Trīsvienības katedrāle gadsimtu dunā joprojām ir slavena ar instrumentu, kura varenās iespējas fascinē gan klausītājus, gan šeit koncertējošos māksliniekus.

7.augustā plkst. 17.00 duets – ērģelniece Larisa Carjkova un čelliste Irina Vilegžaņina koncertu iesāks ar J.S. Baha un A.Vivaldi mūziku, bet programmas izskaņā nonāks arī līdz mūsdienu latviešu komponistu A.Kalēja un R.Dubras skaņdarbiem. Domājot par ukraiņu tautas sāpīgajām aktualitātēm, mākslinieces koncertā iekļāvušas arī ukraiņu komponista Miroslava Skorika kompozīciju kinofilmai “Vysokyy pereval.”

         Ērģelniece Larisa Carkjova ir patstāvīgā koncertcikla “Mūzika dievnamam”  ērģelniece gan ar solo koncertiem, gan muzicējot duetos ar dziedātājām Ēriku Jonīti, Montu Martinsoni un Baibu Renerti.

Mūzikas gaitas sākusi Ludzā. Jāz. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā studējusi gan klavierspēli, gan ērģeļspēli, 2009. gadā iegūstot maģistra grādu prof. Tālivalža Dekšņa ērģeļspēles klasē. Štutgartē studējusi pie profesoriem  Ludgera Lomana un Jona Laukvika, meistarību papildinājusi  pie daudziem ievērojamiem Eiropas ērģelniekiem.Sadarbojusies ar dažādiem  solistiem, koriem un orķestriem. Uzstājusies Latvijā un ārzemēs: Ērģeļmūzikas dienās Saulkrastos, Liepājas ērģeļmūzikas vasaras koncertciklā “Mūzika dievnamam”, Jūrmalas festivālā “Vox angelica”, festivālā “Rīgas Doms”,  Lietuvas ērģeļmūzikas festivālā Nidā.  Ar ērģelnieci un novadnieci Gunu Kisi nodibinājusi labdarības festivālu “Latgales ērģeļu dienas”.

          Čelliste Irina Viļegžaņina absolvējusi Maskavas konservatoriju prof. Marijas Čaikovskas čello klasē. Vairāku Starptautisko kamermūzikas konkursu laureāte. Maskavas konkursa “Mūsdienas māksla un izglītība” – Grand Prix ieguvēja. Sanktpēterburgas S.Rahmaņinova starptautiskā konkursa sudraba medaļas laureāte,Trešās vietas ieguvēja Gdaņskas 5. Starptautiskajā Brāmsa kamermūzikas ansambļu konkursā. Piedalījusies festivālos un meistarklasēs Krievijā, Latvijā, Ķīna un Grieķijā. Koncertējoša soliste un māksliniece dažādu ansambļu sastāvos.Līdzās atskaņotājmākslai Irina ir Stīgu instrumentu spēles nodaļas vadītāja Bolderājas Mūzikas un mākslas skolā.

 

Gundars Venens,

koncerticikla producents

Atpakaļ