Trinitatis

Publicēts: jūlijs 14, 2022

Liepājas ērģeļmūzikas vasara – 2022

MŪZIKA DIEVNAMAM – 3.koncerts

17.jūlijā plkst.17.00 Sv. Trīsvienības katedrālē skanēs kārtējais Liepājas ērģeļmūzikas vasaras koncerts. Koncertciklam ir 12 gadus ilga tradīcija un savs patstāvīgais klausītājs, kā arī pilsētas viesi, kas vēlas dzirdēt ērģeļu skanējumu. Bet var apgalvot, ka koncertu norisē ir sava daļa misijas, lai parādītu un spodrinātu tās vērtības, ko iepriekšējo paaudžu liepājnieki ir radījuši un ko ir izdevies saglabāt līdz mūsdienām.

Trešajā koncertā viesosies Jūrmalas ērģelniece Edīte Alpe un Latvijas Nacionālās operas soprāns Inga Šļubovska-Kancēviča. Mākslinieces izvēlējušās skaņdarbus, kas koncertam veido virsrakstu “Laudate Dominum”. Tajā iekļauti dažādu laikmetu rietumeiropas komponistu – V.A. Mocarta, Leona Belmāna, Kamila Sen – Sansa, Šarla Guno, Vilbēra Helda, mūzika, kā arī latviešu autoru – Lūcijas Garūtas Pētera Vaska Zigmara Liepiņa un Andra Baloža skaņdarbi.

         Edīte Alpe (Deksne) regulāri uzstājas nozīmīgākajās Latvijas ērģeļmūzikas koncertu norises vietās. Dzimusi un strādā Jūrmalas pilsētā. Absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, 2000. gadā iegūstot maģistra grādu ieguvi prof. Larisas Bulavas ērģeļklasē. Papildinājusies ar studējām Karaliskajā konservatorijā Toronto, Kanādā.

Kopš 2000. gada ir Dubultu ev. lut. draudzes ērģelniece, kā arī muzikālās dzīves vadītāja, koncertu producente. Jūrmalas Mūzikas vidusskolā vada ērģeļspēles klasi.

Jau vairāk kā desmit gadus regulāri organizē populāro ērģeļmūzikas festivālu “Vox angelica” Dubultu baznīcā. Par izcilu kultūras projektu realizāciju 2018. gadā saņēmusi Jūrmalas Pilsētas Domes atzinības rakstu. 

Inga Šļubovska – Kancēviča ir viena no vadošajām dziedātājām Latvijā. Vairāku starptautisku konkursu laureāte. Ieguvusi maģistra grādu (2002) Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā profesores Anitas Garančas vokālajā klasē. Kopš 2008. gada ir Latvijas Nacionālās operas soliste. Līdzās 25 operlomām, dziedātāja uzstājas starptautiskos festivālos, lielformāta darbu uzvedumos Latvijā un ārzemēs, kā arī solokoncertos. Viņas balsij komponējuši Arturs Maskats, Laura Gustovska, Ingmars Zemzaris, Pēteris Vasks, Vilnis Šmīdbergs.

Sadarbojusies ar diriģentiem Karelu Marku Šišonu, Andresu Mustonenu, Zbigņevu Gracu, Modestu Pitrenu, Gintaru Rinkeviču, Mārtiņu Ozoliņu, Andri Pogu un citiem māksliniekiem.

 

 

Gundars Venens,

koncertcikla producents

 

Atpakaļ